Ungdomssfiskedag

Vi har åpnet påmeldingen til årets Ungdomsfiskedag. Årets Ungdomsfiskedag blir på Kroppan torsdag 18. juli og her er det "førstemann til mølla" som gjeller. Send e-post til tofa@tofa.org med navn og alder. For å delta på ungdomsfiskedagen må du være mellom 11/12 og 16år. Vi har utstyr vis du ikke har selv, så ingen grunn til å ikke melde seg på. Husk navn og telefon nummer til mor eller far i e-posten.
Dagen er lagt opp slik at det skal fiskes fra land med sluk, spinner eller wobbler, samt at vi prøver så langt det er mulig og gi alle en harlingtur på elva i båt. Det vil være flere flinke instruktører til stede som kan instruere i teknikkene rundt laksefiske.
Vi har satt et "tak" på ca. 10 deltagere.
Ta med eget utstyr hvis du har, vis ikke har vi noe til utlån. Mat og drikke tar en med etter eget ønske.
I år blir det litt spesielt med tanke på alle regler og restriksjoner, men med riktig utstyr og veiledning vil det bli en topp dag på Kroppan.

 


Gjenåpning av laksefiske i Nidelva 11.Juli -15.August

Her kommer oppdaterte fiskeregler, fisketid, redskapsbegrensninger og annen nyttig info. Det vil bli åpnet for et begrenset salg av døgnkort på våre vald. Disse vil komme for salg på Inatur.no i løpet av dagen/morgendagen.
Nidelva har fått ny fisketid, fiskeregler, fiskekvoter og redskapsbegrensninger.
- Fisketid 11.07.2024 til 15.08.2024
- Sesongkvote: 2 laks under 65cm.
- Døgnkvote: 1 laks under 65cm.
- Døgnkvote på igjenutsatt laks: 2 laks. Det vil si, når du har satt tilbake to laks er fiskedøgnet avsluttet uavhengig av kvote på smålaks.
- All laks over 65cm skal sette tilbake i elva så skånsomt som mulig. Bruk knuteløs håv slik at slimlaget til fisken skades minst mulig. Hold fisken i vannet og begrens” landtid” ved krokuttak til det minimale.
- Det er kun lov med en trebbelkrok på wobbler, sluk, spinner og flue.
- Alle kroker skal være mothaksløse eller mothakene skal være innklemt, uansett redskap.
- Markfiske er ikke tillat, verken naturlig eller kunstigmark.
- Målebånd og tang til å få løsnet krok er obligatorisk del av fiskeutrustningen.
- Det skal taes skjellprøver kun av avlivet laks og oppdrettsfisk. Disse leveres fortløpende i postkassen ved inngangsdøra på TOFA-huset i Leirfossveien 76, her ligger det også nye konvolutter.
- Fangst skal meldes inn fortløpende på Elveguidens laksebørs, senest 12 timer etter endt fiskedøgn.
  (oppdrettsfisk skal dokumenteres med bilde!)
Oppdrettsfisk
Den største grunnen til at TOFA ønsket åpning av Nidelva var at det potensielt kan komme store mengder oppdrettsfisk på elva i løpet av sommer/høst da det har vært flere store rømninger på Hitra/Frøya i år. Noe av denne fisken er potensielt syk slik at vi ønsker og få tatt ut disse før gytingen kommer i gang. TOFA oppfordrer til og sjekke nøye før du avliver en ”oppdrettsfisk” da det er likheter i pigmentering og prikking hos ville flergangsgytere og oppdrettsfisk. Er du i tvil, ta et bilde av fisken i håven og send på SMS til TOFA på tel 952 30 510.
Det er fortsatt en dusør på 700.- pr innleverte oppdrettslaks. Disse avlives med et slag mot hode og pakkes rett i plast. (Ikke bløgg!) Kontakt TOFA og lever fisken i Leirfossveien 76 etter avtale.
Sjøørret
Før sesongen ble stanset ble det avlivet en del stor sjøørret som laks/oppdrettslaks. Her håper vi Nidelvfiskere skjerper seg og er sikker på at det ikke er sjøørret en avliver. Det finnes mange forskjellige utseende varianter av sjøørret, så ta en kikk på vår hjemmeside for bilder av sjøørret, villaks og oppdrettsfisk.
Oppsyn
Vi minner om at brudd på kvotebestemmelsene eller hunnfiskfredningen er myndighetspålagte regler. Brudd på disse blir derfor automatisk politianmeldt og fiskeren blir også utestengt resten av sesongen, samt et år fra ny sesong starter. Vi oppfordrer alle til å følge reglene slik at vi slipper ”kjedelige” situasjoner langs Nidelva. Oppsynet vil kontrollere alt fra fisketrygdavgift til redskapsbruk. Vi minner om at dårlig behandling av fisk som skal settes tilbake i elva også er et brudd på fiskereglene og kan føret til gebyr og utestengelse. Ved brudd på fiskereglene ring TOFA på telefon 948 97 131. Gebyrsatsene for brudd på lokale fiskeregler finner du på vår hjemmeside www.tofa.no
Desinfisering
Desinfiseringsstasjonen utom TOFA-huset er selvbetjent og i drift.

Oppdatering stengte elver

Med et bilde av Leirfosshølen stille og forlatt ønsker vi god helg til små og store fiskere.
Vi får mange e-poster, SMS og telefoner ang stengingen av laksefiske i Nidelva samt 32 andre lakseelver fra svenskegrensa i sør til Namdalen i nord. Som dere sikker får med dere av nyhetene er det hektisk møtevirksomhet fra vår interesseorganisasjon Norske Lakseelver og torsdag hadde Stjørdalselva besøk av klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap). Som vanlig blir det for det meste "politikerprat", der man er enig i problemet, men kan ikke love bedring/forandring. Hva kan vi som fisker laks gjøre for å holde trykke oppe i mot våre politikere? Send en e-post til din lokalpolitiker å forlang at all oppdrett må inn i tette anlegg innen 2030. Miljødirektoratet skal ha sin midtsesongevaluering 5. juli og TOFA vil komme med oppdateringer så fort vi får ny informasjon.
Vi håper at Miljødirektoratet vil komme med en god og fornuftig plan for overvåkning/uttak av oppdrettslaksen som vil innta elvene våre utover sommeren. Trondheimsfjorden har potensielt 20.000 rømte oppdrettsfisk fra Frøya/Hitra siden februar og det virkelig ille i en sesong der villaksen ser ut til å ha en meget dårlig tilbakevandring. Det er et problem som kan gi store utvanninger av Nidelvlaksens genetikk vis flere av disse syke Lerøy "fiskene" får gyte i elva i høst. Vi vet jo av erfaring at Nidelva er en av de elvene som ofte får en høy andel oppdrettsfisk når det har vært rømninger i og rundt Hitra å Frøya. Vi ser det som strengt tatt nødvendig at det blir fisket utover sesongen, slik at vi får tatt ut så mange som mulig av disse "fjøsfiskene" før gytingen i høst.
Vi vil også oppfordre alle rettighetshavere, grunneiere og ellers alle som ferdes langs elva om å følge med slik at fiskeforbudet etterleves. Vi minner om at dette forbudet er myndighetspålagt så alle som blir tatt for å fiske i Nidelva så lenge forbudet er gyldig blir automatisk politianmeldt. En blir også utestengt fra alt fiske i Nidelva i et år fra den dato fisket åpner igjen. Vi har også fått informasjon om at SNO vil følge nøye med på trønderelvene utover sommeren og høsten. Ser du fiske i anadrom strekning av Nidelva ring politiet på telefon 02800 eller TOFA 94897131


Miljødirektoratet stopper laksefiske i 33 norske lakseelver!

Miljødirektoratet stopper laksefiske i 33 norske lakseelver!
Dette skjer fordi de har fått rapporter om svært dårlig innsig av laks hittil i år.
Laksefisket stopper klokken 24 natt til søndag. I første omgang blir elvene stengt på ubestemt tid. Det betyr at det fra søndag 00.01 vil være forbudt og fiske i anadrom strekning av Nidelva.
Nå er det risiko for alvorlig skade på laksebestandene, og vi mener derfor at vi må gjøre tiltak, sier direktør for Miljødirektoratet, Ellen Hambro.
TOFA vil i løpet av helga ordne plakater som blir hengt opp langs elva, men vi vil nok få problemer med å informere alle før forbudet trer i kraft.
Du kan lese mer her:  https://www.nrk.no/trondelag/miljodirektoratet-stopper-laksefisket-flere-steder-i-norge-1.16935486

 


Liten oppdatering på sesongstarten i Nidelva

Liten oppdatering på sesongstarten i Nidelva. Som sikkert flere av dere har fått med dere har det vært et historisk dårlig innsig av laks til Trondheimsfjorden. I Nidelva har det vært en "normal" start, men ser vi på tallene fra våre naboelver er det liten grunn til optimisme. TOFA vil følge nøye med i ukene fram mot midveisevaluering, og vi har løpende kontakt med gjeldende myndigheter om situasjonen. Vi har forhånds innmeldte tiltak som trer i kraft hvis vi ikke oppnår gytebestandsmålet. Som dere ser av laksebørsen er 3 av de 4 siste "laks" fanget oppdrettsfisk. Det betyr at det mest sannsynlig står en del av disse "fjøsfiskene" i elva. Vi oppfordrer derfor alle Nidelvfiskere å dra i elva når dere har fiske, slik at det er redskap i elva som kan fange disse rømlingene. Vi oppfordrer også til å sette tilbake stor hunnfisk selv om du har flere på kvoten. Vi anbefaler også å følge med her å under nyheter på vår hjemmeside for oppdateringer på fiskeregler/kvoter i ukene som kommer.


Stavsjøen

Stavsjøen.

Stavsjøen ligger omlag seks kilometer fra Hommelvik sentrum, med avkjøring fra E6 på Sveberg. Fra mai måned 2024 administrerer TOFA fiskeretighetene til Stavsjøen Grunneierlag i Malvik. Sjøen ble i 2020 rotenonbehandlet får å fjerne den ulovlige utsatte arten abbor. Fisken i Stavsjøen ble flyttet til Kinnsettjønna under behandlingsarbeidet. I 2021 viste vannprøvene at det ikke lengre var spor av rotenon og fisken kunne flyttes tilbake.Fiskene som ble flyttet tilbake er viktige for oppbyggingen av røye- og ørretbestandene. Av den grunn var det ikke åpnet for fiske i Stavsjøen fra 2021 til 2023. TOFA utførte på oppdrag fra Malvik Kommune et prøvefiske i Stavsjøen høsten 2023, resultatene fra prøvefiske viser en rekrutering av både ørret og røye etter reetableringen. I forbindelse med kultiveringstiltak i vannet er det ønskelig med tilbakemeldinger/rapporter fra fiskerne, samt bilder av fangst tilsendt på e-post. Send bilder i fullformat til tofa@tofa.org.

Kort fås kjøpt på Inatur.


Fiskeregler 2024

Her kommer det info om nye fiskeregler for sesongen 2024, samt rømningen fra Lerøy sitt anlegg på Hitra å hva en skal gjøre hvis en får en av disse "rømlingene" på kroken.
Døgnkvote: To laks hvorav en kan være over 3 kilo, avlives den på 3 kilo først skal fiske avsluttes.
Årskvote: 8 laks totalt, hvorav 4 kan være over 88cm.
Markforbud fra 15. august.
Hunnfiskfredning fra 15. august.
Sjøørreten er totalfredet og skal settes tilbake i elva så skånsomt som mulig. Må en avlive sjøørret, skal TOFA kontaktes umiddelbart på telefon (SMS natt).
Det skal taes skjellprøve av alle avlivede laks! «Ved å skrive mobiltelefonnummer på skjellkonvolutten, samtykker du til å motta en SMS fra Veterinærinstituttet med svar på din skjellprøve. Telefonnummer blir ikke brukt til andre formål og slettes ved endt prosjektsesong.» Utfylt prøve leveres hos TOFA i Leirfossveien 76.
For at oppdrettsfisk ikke skal telle på kvoten er det er krav om bilde! Hvis det ikke ikke legges ved bilde vil storlaks gå på vanlig kvote, dette er for å eliminere at skjellprøve kommer tilbake som villfisk etter at evt storlakskvote er fylt for sesongen. TOFA kan være behjelpelig med billedtaking vis noen synes det skulle være vanskelig.
På grunn av rømningen fra en Lerøy-lokalitet på Hitra i mai, er det økt fare for å få oppdrettslaks på kroken i Trønderske vassdrag, også Nidelva. Fisken kommer fra en merd hvor fisk var smittet med BKD og PD. BKD er en spesielt alvorlig sykdom for villaksen, ettersom den kan smitte fra mor til avkom gjennom rogna. Derfor er det svert ønskelig at disse fiskene leveres inn og ikke behandles som mat ved elvebredden! Du mottar 700 kr i dusør for hver oppdrettslaks som fanges i elva og som blir bekreftet som oppdrettslaks etter innlevering. Det blir KUN utbetalt dusør for innlevert fisk. Vis du velger og beholde fisken skal det taes skjellprøve av oppdrettsfisken, denne skal leveres TOFA umiddelbart etter endt fiskeøkt.
Vi kommer tilbake til det praktiske rundt innlevering av oppdrettsfisken før sesongstart.


Henting av fiskekort 2024

Fiskekort for laksefiske i Nidelva kan å hentes på vårt kontor i Leirfossveien 76 i åpningstiden 09.00-16.00. Det er lurt å ringe før en stikker innom, da vi er en del på farten om dagen. Det er KUN sesongkortfiskere og alle private rettighetshavere som skal hente sine kort. Fiskekort på Leirfossen og Kroppan får utlevert fiskekortet den dagen fisket starter. Det blir også "kveldsåpent" onsdag 29. mai fra16.00-19.00. For fiskere på Nydalsdammen, Valøya og Trekanten/Berghølen er det KUN lagleder som kommer å henter for hele laget!


Gratis fiske for barn under 18år

TOFA har i lengre tid diskutert om vi skal heve aldersgrensen for innlandsfiskekort fra 16år til 18år. Dette er en av virkemidlene for å styrke rekruteringen til vår fantastiske hobby sportsfiske. Når formannskapet i Kommunen i september gikk inn for en slik økning av aldersgrensen var det klart at fra 2024 sesongen trenger ikke barn og ungdom fiskekort for innlandsfiske på TOFAs områder før de har fylt 18år. Vi presiserer at dette gjeller kun for innlandsfiske og IKKE på Barnas Fiskevann Blomstertjønna eller laksefiske i Nidelva, her vil aldersgrensen fortsatt være 16år. TOFA har klarert spørsmålet med alle våre samarbeidspartnere/rettighetshavere på de innlandsfiskeområdene vi disponerer (Jonsvatnet Grunneierlag, Malvik Grunneierlag, Leinstrand Grunneierlag, Byneset Fjellstyre) for å nevne noen. Alle synes det er et flott tilbud og riktig vei og gå.
Ordningen gjeller fra dags dato og TOFA vil ikke ha mulighet til tilbakebetaling av allerede kjøpte sesongkort eller brukte døgnkort. Vi vil i dagene som kommer oppdatere info på vår hjemmeside, Inatur og andre info kanaler vi disponerer, men det vil sikkert dukke opp "gammel" info her og der, så vis du finner info som er utdatert, gi oss gjerne et hint.


Innkalling årsmøte TOFA 2024

Innkalling til årsmøte i TOFAs representantskap 2024

Årsmøte i TOFAs representantskap blir holdt i TJFF sine lokaler ved Haakon VIIs gate 23c, den 23.04.2023. Tidspunkt for årsmøtet vil være kl. 19.00.

Det vil serveres pizza og drikke.

Dagsorden
Sak 1 Åpning og presentasjon

Ordstyrer: Ole Johan Gunnersen

Sak 2 Valg av referent

Sak 3 Valg av 2 representanter til å underskrive protokollen

Sak 4 Beretning 2023

Sak 5 Regnskap 2023
Resultatregnskap og balanse.
Revisjonsrapporten.

Sak 6 Fastsettelse av kontingent i henhold til vedtektenes §7.9,

Sak 7 Budsjett 2024

Sak 8 Innkomne forslag
Ingen innkomne forslag

Sak 9 Valg på tillitsmenn i henhold til §6
Styremedlemmer velges for 2 år.
Leder i styret for ett år.
Nestleder i styret for ett år.
To varamedlemmer til styret for ett år.
Ordfører i representantskapet for ett år.
Valgkomite på 3 medlemmer til forberedelse av neste års valg.
Valg av to personer og en vara som skal revidere regnskapet. Alle velges for to år.

For TOFAs styre
Steinar Gilleberg Stensli
Daglig leder
TOFA